V pátek 7.10. jsem zaparkovala za 100Kč na vyhrazeném místě u rybníka Rožmberk. Nazula jsem gumovky, popadla batoh s objektivy a hurá k rybníku. Mokrou loukou za ranní mlhy a světel přijíždějících aut.
V 6.36h jsem byla připravená na dně rybníka Rožmberk na výlov. Čekala jsem až přijdou rybáři do akce.
Začali postupně vcházet do rybníka. Někteří přes bahnu, v kterém se jim opravdu těžce šlo. Vypadali, že se učí chodit.
Byla velká mlha, prakticky nebylo skoro vidět, typické podzimní počasí.
S přibývajícím časem přibývali i diváci. Protože jsem musela v 8h odjet, tak mám nafocené jen přípravy. Po pravdě řečeno, letos jim to trvalo, oproti předchozím rokům.
Potkala jsem známé i fotografy. Nejvíc mne pobavil kameraman z televize – Přišel v kraťasech a v nízkých botách. Skončil nad kotníky v bahně, ale záběry měl určitě krásné.
V 8 hodin jsem odcházela, rybáři šli na grog. Já jsem pelášila k parkovišti. Musela jsem se kompletně převléct včetně lodiček, protože jsem odjížděla do Budějc na velkou poradu.
Třeboňští rybáři ráno zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Po dvouleté covidové pauze byly součástí doprovodné akce. Letošní výnos z výlovu byl pod pětiletým průměrem, rybáři čekali z Rožmberka 100 tun ryb, meziročně o padesát tun méně. Lidé si mohli kapry na místě koupit, kilogram za 119 korun.
Rožmberk se vypouští a takzvaně strojí 14 dní před výlovem. “Baštýř musí vypustit vodu tak, aby se ryba soustředila do loviště. Musí se odklonit koryto Staré řeky na vedlejší výpust Adolfka, aby nám Lužnice netekla do loviště. Den předem připravují rybáři nářadí, kádě, třídičku a tak, tomu všemu se říká strojení,” popsal přípravu Malecha. Ryby končí v síti zvané nevod, pak je rybáři třídí podle velikostí a druhů, potom převezou na sádky v Třeboni.
Více fotek zde:https://eu.zonerama.com/VeronikaPilarova/Album/9001825